ania gotuje naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem to danie, które jest niezwykle popularne w Polsce. Są one smaczne, sycące i mogą być serwowane jako obiad lub kolacja. Poniżej przedstawiamy przepis na naleśniki z mięsem, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła, stopione
  • 500 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać mąkę, jajka, mleko, wodę, sól i stopione masło. Zmiksować wszystko na gładkie ciasto.
  2. Odstawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło.
  3. W międzyczasie przygotować farsz. W dużym garnku rozgrzać olej roślinny i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć, aż cebula będzie szklista.
  4. Dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie zupełnie wysmażone.
  5. Doprawić farsz solą i pieprzem do smaku.
  6. Po 30 minutach, gdy ciasto odpoczywało, rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlać niewielką ilość ciasta i rozprowadzić je równomiernie po patelni.
  7. Smażyć naleśnik przez około 2 minuty, aż będzie złoty. Następnie przewrócić go na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty.
  8. Powtarzać proces, aż zużyjemy całe ciasto.
  9. Gdy naleśniki są już gotowe, wypełnić je farszem mięsnym i zwinąć w rulon.

Najważniejsze fakty na temat „Ania gotuje naleśniki z mięsem”:

  • Naleśniki z mięsem to popularne danie w Polsce.
  • Przepis na naleśniki z mięsem obejmuje mąkę, jajka, mleko, wodę, sól, masło, mięso mielone, cebulę, czosnek i olej roślinny.
  • Ciasto należy odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.
  • Farsz mięsny przygotowuje się przez smażenie cebuli i czosnku, a następnie dodanie mięsa mielonego.
  • Naleśniki smaży się na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Naleśniki wypełnia się farszem mięsnym i zwija w rulon.

Related Posts