bananowy tort z naleśników

Oto artykuł w stylu poradnikowym na temat „bananowy tort z naleśników”:

Tort z naleśników to idealna alternatywa dla tradycyjnych ciast. Nie tylko jest lżejszy, ale również mniej kaloryczny. Dzięki temu, że składa się z naleśników, możemy go przygotować w różnych wariantach, dostosowując do swoich upodobań. W tym poradniku przedstawimy Wam przepis na bananowy tort z naleśników.

Przede wszystkim należy przygotować naleśniki. Będą one podstawą naszego tortu. Do miski wsyp szklankę mąki, dodaj dwa jajka, szklankę mleka, oraz pół szklanki wody gazowanej. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Następnie dodaj roztopione masło oraz szczyptę soli. Wszystko raz jeszcze zmiksuj. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, z obu stron. Powinno wyjść około 8-10 naleśników.

Kiedy naleśniki są już gotowe, możemy przystąpić do przygotowania kremu. Będzie on składał się z bitej śmietany, banana oraz cukru pudru. Do miski wsyp pół szklanki cukru pudru, dodaj 200 gramów śmietany oraz zmiażdżony banana. Zmiksuj wszystko na gładki krem.

Teraz możemy zacząć układać nasz tort. Na dnie miski ułóż naleśnik, na nim połóż warstwę kremu, a na nim kolejny naleśnik. Powtarzaj to aż do samego końca. Na wierzchu tortu posyp cukrem pudrem.

Oto najważniejsze fakty na temat „bananowy tort z naleśników”:

  • Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, z obu stron.
  • Krem składa się z bitej śmietany, banana oraz cukru pudru.
  • Tort składa się z warstw naleśników i kremu.
  • Na wierzchu tortu posyp cukrem pudrem.
  • Tort jest lżejszy i mniej kaloryczny niż tradycyjne ciasta.
  • Można go przygotować w różnych wariantach, dostosowując do swoich upodobań.

Related Posts