ciasto na naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe – przepis na pyszne i zdrowe śniadanie

Szukasz pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie? Chcesz przygotować coś, co będzie nie tylko smacznego, ale także dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych? W takim razie naleśniki szpinakowe są idealnym rozwiązaniem W tym artykule przedstawimy Ci przepis na ciasto na naleśniki szpinakowe, które z pewnością zostaną Twoim nowym ulubionym daniem.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego sera feta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, mleko, wodę, jajko, sól i olej roślinny. Zmiksuj wszystko na gładkie ciasto.
  2. Dodaj szpinak, cebulę i czosnek do ciasta i wymieszaj wszystko razem.
  3. Jeśli chcesz, możesz dodać starty ser feta do ciasta i wymieszać.
  4. Przykryj miskę i odstaw ją na 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
  5. Po 30 minutach rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powierzchnią i wlej 1/4 szklanki ciasta.
  6. Smaż naleśniki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote i chrupiące.
  7. Powtórz proces z pozostałym ciastem.

Wskazówki:

  • Aby naleśniki były chrupiące, należy je smażyć na patelni z nieprzywierającą powierzchnią.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać inne składniki do ciasta, takie jak szpinak, cebula, czosnek lub ser feta.
  • Naleśniki szpinakowe są idealne na śniadanie, lunch lub kolację.

Najważniejsze fakty:

  • Naleśniki szpinakowe są zdrowym i smacznym daniem.
  • Ciasto na naleśniki szpinakowe składa się z mąki, mleka, wody, jajka, soli i oleju roślinnego.
  • Do ciasta można dodać szpinak, cebulę, czosnek i ser feta.
  • Naleśniki szpinakowe są idealne na śniadanie, lunch lub kolację.
  • Aby naleśniki były chrupiące, należy je smażyć na patelni z nieprzywierającą powierzchnią.

Related Posts